DDoS-aanval kinderlijk eenvoudig


14 februari 2019

Afgelopen week startte de politie een landelijke campagne tegen cybercriminaliteit onder jongeren. Het resultaat? Duizenden jongeren trapten in de vooropgezette val en werden middels een filmpje gewaarschuwd voor de gevolgen van cybercrime.

Bij de actie kregen jongeren op gameplatform IGN, Instagram en de website scholieren.com een verleidelijk linkje te zien waarop ze meer informatie konden krijgen over het hacken van een account op Instagram, het stelen van speelgeld of het kopen van een DDoS-aanval.
Uiteindelijk klikten 9456 jongeren op het linkje. Tot hun schrik belandden ze toen op een voorlichtingspagina van de politie, waar ze werden gewezen op het feit dat ze op het punt stonden een strafbaar feit te plegen en op de gevaren en gevolgen van cybercrime.

Het uitvoeren van een DDoS-aanval op scholen wordt steeds populairder onder jongeren. Zo werd in januari nog het schoolsysteem Magister getroffen. Tienduizenden leerlingen konden toen enkele uren hun rooster niet meer inzien. Dit komt doordat het lanceren van zo’n aanval kinderlijk eenvoudig is. Op diverse internetfora kun je voor een klein bedrag de benodigde software aanschaffen. ICT-kennis is vervolgens nauwelijks nodig.

Bij een DDoS-aanval wordt een netwerk van honderden computers ingeschakeld die verzoeken naar een bepaalde website versturen. Deze site raakt vervolgens geblokkeerd door het enorme aantal verzoeken en valt uit.

De DDoS-wasstraat van Oxilion

Jaarlijks wordt ongeveer een kwart van de Nederlanders getroffen door cybercriminaliteit. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie hiertegen beschermd is. Dit kan onder andere door deĀ DDoS-wasstraat van Oxilion. Tijdens een DDoS-aanval wordt het besmette verkeer door de wasstraat geleid. Daar wordt het besmette verkeer gescheiden van het legitieme verkeer, waarna het schone verkeer wordt teruggestuurd. Dit gebeurt ongemerkt, waardoor jouw applicatie of server gewoon bereikbaar blijft.

Blog overzicht