Een bezoek aan de VMWorld in Barcelona


3 oktober 2017

Van 10 t/m 14 september waren een aantal van onze collega’s aanwezig bij de VMWorld Europe in Barcelona.


Onze collega Wouter Schoot vertelt waarom dit voor Oxilion belangrijk is en welke ontwikkelingen besproken zijn tijdens dit evenement:

“VMware is voor Oxilion een belangrijke leverancier. Via onze zusterorganisatie Fundaments, die voor ons de infrastructuur levert, bouwen we uitsluitend op de vCloud en vSphere als virtualisatietechniek en een groot deel van onze dagelijkse werkzaamheden staan derhalve in het teken van VMware-gerelateerde zaken.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied zijn we ook dit jaar aanwezig geweest op VMworld in Barcelona in september. Dit jaarlijkse event laat alle nieuwste zaken omtrent VMware gerelateerde producten zien en geeft een kijkje in de keuken van wat binnenkort gaat komen.

Eén van de wijzigingen waar wij al een tijd naar uitkijken is de update van vCloud Director naar versie 9. Hierbij wordt er afscheid genomen van de op Flash gebaseerde interface en komt alles in een fris nieuw HTML5 jasje. Hierdoor is de interface een stuk vlotter en werkt deze een stuk beter op diverse (moderne) browser. Ook worden in deze versie grafieken toegevoegd zodat de prestaties kunt inzien van je virtuele machines.

Ook werd er op VMworld veel over vSAN en NSX gesproken. Met vSAN kun je de storage uit je virtualisatiehosts gebruiken als redundante storage zonder dat je een los SAN nodig hebt. Dit scheelt aanzienlijk in je investering als je een private cloud wilt en maakt het ook mogelijk om dit over meerdere locaties te verspreiden zodat je niet vast zit aan één locatie. In diezelfde private cloud heb je met NSX de mogelijkheid om je firewalling, routering en vlans automatisch door je hele cluster gelijk te trekken. Je gaat hiermee steeds meer naar Software Defined Data Center principe door steeds meer zaken in je virtualisatielaag op te lossen. In een aantal usecases een zeer interessante oplossing voor een hogere mate van self service.

Tevens is de stap van VMware naar de infrastructuur goed merkbaar door het partnerschap met Amazon’s AWS. Je kunt via VMware nu een eigen private cloud aanmaken op basis van hardware die dan dedicated voor je bij Amazon wordt neergezet. Tot nu toe is dat enkel interessant voor de grote setups maar kan op termijn ook voor kleinere clusters een optie worden. Nadeel ervan voor ons is wel dat de data nu nog in één regio in de US staat en dat de prijs flink hoger ligt dan die we zelf hanteren voor onze infrastructuur. 

Tot slot merk je goed dat de GDPR wetgeving een hot topic is. Deze regelgeving, die per mei 2018 actief nageleefd gaat worden, stelt een hoop eisen aan informatiebeveiliging en gegevensbescherming. Oxilion is hier reeds druk mee bezig in nauwe samenspraak met zusterorganisatie Fundaments. Deze regelgeving raakt ons straks allemaal.”

Blog overzicht