De verschillen tussen WordPress, Drupal en Joomla

Kennis

We krijgen vaak de vraag wat het beste Content Management Systeem (CMS) is voor een website. Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat iedereen iets anders wil met zijn website. We hebben WordPress, Drupal en Joomla! naast elkaar gezet, zodat je zelf kunt kijken welke het best aansluit bij jouw behoeften. 

WordPress

WordPress is gelanceerd in 2003 en wordt inmiddels door ruim 75 miljoen websites gebruikt.
Je hebt keuze uit meer dan 3.000 gratis thema’s en ruim 44.000 gratis plugins.
WordPress is ideaal voor redelijk eenvoudige websites, zoals dagelijkse blogs en nieuwssites, en voor iedereen die op zoek is naar een site die eenvoudig te beheren is.

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk: technische ervaring is niet nodig. Het is gemakkelijk om een eenvoudige website snel op te zetten. Daarnaast is het eenvoudig om tekst uit een Microsoft Word-document in een WordPress-site te plakken. Dit geldt niet voor Drupal en Joomla! sites.
  • SEO integratie: er zijn tal van SEO plugins die je helpen bij het optimaliseren van de content die je publiceert.
  • Responsive websites: WordPress zorgt ervoor dat jouw content consistent en bruikbaar is op alle apparaten.

Nadelen:

  • Veiligheid: WordPress websites zijn een doelwit voor hackers en vatbaar voor aanvallen. Hoewel de beveiliging de afgelopen tijd is verbeterd, zijn er nog steeds kwetsbaarheden in het systeem. Dit geldt vooral voor plugins van derden.
  • Snelheid: WordPress sites bevatten veel generieke codes die niet voor elke site nodig zijn, waardoor de laadtijd langzamer wordt.

Drupal

Drupal is gelanceerd in 2001 en wordt door ruim 1 miljoen websites gebruikt. Je hebt keuze uit meer dan 2.000 gratis thema’s en ruim 26.000 gratis plugins.
Drupal is voor complexe, geavanceerde en veelzijdige sites, zoals sites die een complexe gegevensorganisatie vereisen. Drupal vereist, van de drie hier genoemde systemen, de meeste technische kennis. Maar daar staat tegenover dat het in staat is om de meest geavanceerde sites te produceren.

Voordelen:

  • Sterk: Drupal kan bijna alles, omdat het extreem veelzijdig is. Het is eenvoudig uitbreidbaar en je kunt je website echt aanpassen naar hoe jij het wilt.
  • Schaalbaarheid: Drupal kan gemakkelijk worden opgeschaald, meer dan andere systemen. Veel van ’s werelds meest bezochte websites draaien om die reden op Drupal.
  • Snelheid: caching verbetert de snelheid en prestaties van de websites.

Nadelen:

  • Ontwikkelaars: als je problemen ondervindt met je Drupal website, is het een stuk moeilijker om een goede Drupal-ontwikkelaar te vinden die je kan helpen, dan om een goede WordPress- of Joomla-ontwikkelaar te vinden.
  • Leercurve: Drupal is moeilijk, dus je moet erg toegewijd zijn om te leren hoe je sites kunt bouwen met dit systeem.

Joomla!

Joomla! is gelanceerd in 2003 en wordt door ruim 2.8 miljoen websites gebruikt. Je hebt keuze uit meer dan 1.000 gratis thema’s en ruim 5.000 gratis plugins.
Met Joomla! kun je een website bouwen met meer content en structuurflexibiliteit dan met WordPress. Qua gebruiksgemak zit het tussen WordPress en Drupal in. Met een relatief kleine investering in tijd en moeite, krijg je de mogelijkheid om redelijk complexe websites te maken.

Voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk: Joomla’s beheerderspagina is gebruiksvriendelijk. Het bewerken en bouwen van een website is redelijk eenvoudig.
  • E-commerce: als je een e-commerce website wilt ontwikkelen, is Joomla! misschien wel de juiste keuze dankzij de vele beschikbare extensies speciaal voor e-commerce.
  • Ontwikkelaars: Joomla! heeft een sterke ontwikkelaarscommunity, die continu gratis open source plugins en extensies lanceren.

Nadelen:

  • Modules: als je op zoek bent naar aanvullende modules om je site aan te passen, kunnen ze moeilijker te vinden en onderhouden zijn via Joomla.
  • Compatibiliteit van plugins: er kunnen compatibiliteitsproblemen opreden tussen sommige plugins.