Een externe Installatron installatie importeren

Installatron heeft een functie waarmee je een software-installatie op een andere locatie, bijvoorbeeld bij jouw oude hostingprovider, kunt importeren. Je kunt deze functie gebruiken om bijvoorbeeld eenvoudig een Joomla- of WordPress-installatie over te zetten.

Deze functie in Installatron is erg nieuw en daarom helaas nog zeer foutgevoelig. Een kleine fout in één van de invoervelden heeft dan een foutmelding tot gevolg. Mocht je problemen ondervinden bij het importeren van een externe installatie, kijk dan goed naar de foutmelding en controleer de ingevulde gegevens zorgvuldig.

De eerste vijf stappen zijn gelijk aan die van een bestaande installatie importeren:

1. Log in op DirectAdmin;
  2. Scroll in DirectAdmin naar beneden, naar de categorie ‘Web Applications’;
  3. Selecteer de applicatie die je wilt importeren, of klik op ‘view more’ (achter ‘Featured Applications’) om naar de complete lijst met applicaties te gaan en klik op de juiste applicatie;
  4. Klik rechts naast de knop ‘Install this application’ op het kleine knopje met de pijl naar beneden;

5. Klik vervolgens op ‘Import existing install’ (Let op: bij sommige browsers moet je dubbelklikken);

6. Klik op ‘Continue’ onder het kopje ‘From different account’. Je kiest deze optie wanneer je een installatie vanaf een externe locatie naar je pakket wilt migreren;

7. Je krijgt nu een scherm waarin je de gegevens van de oude en de nieuwe omgeving moet invullen;

• Source: de gegevens van de oude (huidige) installatie.
    – Enter the URL to the location of the installed application to be migrated: Vul hier de URL van de oude (huidige) omgeving in, dus waarmee de website vóór de verhuizing te bereiken was;
    – Enter FTP login information for the above url: dit zijn de FTP-gegevens om de bestanden van de oude (huidige) locatie op te halen. Welke gegevens je hier exact in moet vullen, kun je navragen bij de oude hostingprovider;
    – Enter the path from the FTP account’s root directory to the above install location: vul hier het pad in, waar de installatie via FTP te vinden is. Als je dit pad niet weet, kun je in een FTP-programma verbinding maken met de gegevens die je hierboven hebt ingevuld. Kijk dan naar welke map(pen) je moet gaan, om bij de basis-map van de software te komen. Zorg ervoor dat het pad met een slash (/) begint en eindigt.

• Destination: de gegevens van de nieuwe installatie.
    – Domain: het domein waarop je de installatie wil uitvoeren. Als je eerst een subdomein hebt aangemaakt, staat die ook in het overzicht. Ook kun je hier kiezen om de installatie via SSL (https://) bereikbaar te maken;
    – Directory (Optional): als je hier iets invult, wordt de installatie in die map geplaatst. Om de installatie meteen onder jouw domeinnaam zichtbaar te maken, laat je het veld leeg 1);
    – Database Management: kies hier voor ‘Automatically manage the database settings for me’, tenzij je handmatig de database-instellingen wil opgeven;

8. Klik vervolgens onderaan op ‘Import’;

9. Dit kan even duren. Je kunt zien dat er iets gebeurt aan het ronddraaiende icoontje rechtsboven in beeld;

10. De installatie wordt nu geïmporteerd. De voortgang wordt weergegeven;

11. Als het importeren succesvol is uitgevoerd, wordt de applicatie in het overzicht getoond en kun je op de link klikken voor het bekijken van de website.

Het kan zijn dat je een foutmelding krijgt over de beschikbare opslagruimte op bron-locatie. Dit heeft ermee te maken dat Installatron probeert om een aantal tijdelijke bestanden op te slaan, waarmee de migratie wordt uitgevoerd.

Zorg er daarom voor dat de FTP-gebruiker die je hebt ingevuld, schrijfrechten heeft bij de externe locatie. Let er ook goed op dat het ingevulde pad klopt.