Handige tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Heb je moeite met het bedenken van een sterk en veilig wachtwoord? En kun je deze vervolgens niet onthouden? Dan zijn wachtwoordgenerators en wachtwoordmanagers de uitkomst.

Wachtwoordgenerator

Een sterk en veilig wachtwoord verzinnen hoeft niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je 6 tips:

  1. Kies een wachtwoord met minimaal 8 tekens;
  2. Combineer letters, cijfers en symbolen;
  3. Gebruik geen voor de hand liggende informatie, zoals je geboortedatum of adres;
  4. Verander regelmatig je wachtwoord;
  5. Kies voor elke website een ander wachtwoord;
  6. En misschien wel de belangrijkste tip: gebruik een wachtwoordzin. Kies bijvoorbeeld voor: mijnhondisjarigop20januari! Hiermee voldoe je aan bijna alle bovenstaande tips en heb je een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is.

Lukt het niet? Dan kun je kiezen voor een wachtwoordgenerator zoals bijvoorbeeld Dashlane. Hier geef je aan hoe lang het wachtwoord moet zijn en of er letters, cijfers en/of symbolen in moeten zitten en Dashlane doet vervolgens de rest.

Wachtwoordmanager

Al die verschillende wachtwoorden zijn natuurlijk lastig te onthouden. Er bestaan echter handige wachtwoordmanagers, zoals bijvoorbeeld LastPass.

De naam zegt het al: met LastPass hoef je nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Heb je LastPass geïnstalleerd en bezoek je hierna een website waar je moet inloggen? Dan krijg je de vraag of LastPass dit wachtwoord moet onthouden en wordt dit wachtwoord bij een volgende inlogpoging automatisch voor je ingevuld.

Terug naar kennisbank