Hoe herken je een phishingmail? 5 tips!

Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij mensen valse e-mails ontvangen. Deze e-mails lijken normaal en zijn zogenaamd afkomstig van officiële instanties, organisaties of bedrijven, maar worden in werkelijkheid verstuurd door oplichters. In de mails staat vaak een verzonnen reden om jou zover te krijgen om op bepaalde links te klikken, of meegezonden bestanden te openen.

Het spamfilter van Oxilion stopt bijna alle spam. Helaas zitten phishingmails steeds beter in elkaar, waardoor ze soms tóch in je postvak belanden. Er zijn een aantal dingen waarop je kunt letten bij verdachte e-mails. Wij geven je 5 tips!

1. Wie is de afzender?

Vraagt een onbekende afzender je om een bestand te openen of een link aan te klikken? Doe dit dan niet, want waarschijnlijk is het foute boel.

Controleer ook het afzendadres. Is dit een vaag adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan heb je waarschijnlijk met phishing te maken. Maar let op: een legitiem e-mailadres is geen garantie.

2. Let op de aanhef

Echte e-mails van bedrijven waar je klant bent, gebruiken meestal je naam in de aanhef. Phishingmails kennen vaak een algemenere aanhef, zoals: ‘Beste klant’, ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Dear Madam/Sir’.

3. Laat je niet onder druk zetten

‘Alleen vandaag geldig!’, ‘Controleer zo snel mogelijk uw gegevens’, ‘Laatste herinnering!’ Phishingmails proberen je vaak onder druk te zetten. Laat dit niet toe, want serieuze afzenders gaan niet op zo’n manier te werk.

4. De inhoud

In phishingmails staat vaak een verzoek om persoonsgegevens. Deze moeten zogenaamd ‘bijgewerkt’ of ‘geverifieerd’ worden. Of je hebt iets gewonnen en hoeft alleen nog maar een paar privégegevens te verstrekken… Als het goed is gaan er nu alarmbellen rinkelen.

Wordt er gevraagd om op een link te klikken? Controleer deze link dan door er met je muis overheen te bewegen. Er zal dan een pop-up verschijnen met daarin het werkelijke adres waar de link naartoe gaat. Daarnaast kun je ervan uit gaan dat een Nederlandse bank of creditcardmaatschappij nooit een e-mail stuurt met daarin een link die je moet aanklikken om persoonsgegevens te controleren.

5. Spelfouten

Phishingmails kun je vaak herkennen aan spelfouten, vreemde vertalingen of een lay-out die niet klopt. E-mails van echte bedrijven en officiële instanties zijn vaak een stuk verzorgder geschreven.

Wat als je twijfelt?

Het is beter om op je hoede te zijn. Kortom, klik bij twijfel niet op een link of open geen bijlagen, maar verwijder de e-mail. Je kunt ook altijd bellen of mailen met de instantie waar de mail (zogenaamd) van afkomstig is. Zorg er wel voor dat je dan het nummer/adres gebruikt dat op de officiële site staat.

Terug naar kennisbank