Alzheimer Nederland

Al meer dan 30 jaar geeft Alzheimer Nederland hulp en informatie aan mensen met dementie en hun naasten. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek werkt de organisatie aan een betere toekomst, uiteindelijk zonder dementie.

Oxilion verzorgt de gehele hosting voor websites als alzheimer-nederland.nl, het bijbehorende forum met duizenden gebruikers en het recent gelanceerde platform voor mantelzorgers dementie.nl.

De uitdaging: zorgeloze hosting voor een non-profit organisatie

“Door de jaren heen is online een steeds belangrijker kanaal geworden voor Alzheimer Nederland”, legt Inge Ribbert uit, Manager Operations (a.i.). “Het begon met onze website Alzheimer-Nederland.nl, maar ondertussen hebben we een breed spectrum aan online platforms met diverse onderwerpen voor diverse doelgroepen.” Een voorbeeld hiervan is dementie.nl.

Alzheimer Nederland heeft zo’n 20 websites met circa 100 domeinen. Zowel de hosting van deze websites als de domeinregistraties waren bij verschillende partijen ondergebracht. Ribbert: “We werken naar tevredenheid samen met diverse bureaus voor onze campagnes en ook de verschillende themawebsites. Een logisch gevolg is dat je dan te maken hebt met verschillende “loketten” als er iets opgelost moet worden. We wilden daarom alle hostingactiviteiten centraliseren. Het samenbrengen bij één partij geeft ook efficiencyvoordelen.”

De aanleiding van de centralisatie was niet alleen de kosten, ontzorgen vormde ook een belangrijk aspect. “We waren specifiek op zoek naar een partij die ons op langere termijn onze zorgen uit handen kon nemen. Wij kiezen er bewust voor om hosting niet intern te beleggen, maar dit over te laten aan de specialisten, omdat dit specifieke kennis nodig heeft. De nieuwe partner moet ons meenemen in de ontwikkelingen en ons scherp houden. Om een voorbeeld te geven: als er geen campagnes zijn, is de belasting van een server vrij voorspelbaar. Maar tijdens donatiecampagnes hebben we grote pieken te verwerken en dan dient dit opgevangen te kunnen worden. Oxilion behartigt om die reden alle directe contacten met onze bureaus, zodat het aanbod goed wordt aangesloten op de vraag.”

De migratie: hoe pak je dat aan?

Allereerst is een inventarisatie gedaan van alle lopende hostingactiviteiten, aanbieders en registrars (bedrijven die domeinen registreren). Oxilion verzorgt de overdracht m.b.t. domeinnamen en hostingpakketten die elders geregistreerd staan. “We hebben een plan voor een half jaar opgesteld, waarbij we ervoor zorgen dat alle hosting naar één oplossing wordt overgezet. Daarvoor onderhouden we rechtstreeks contact met de webbureaus van Alzheimer Nederland”, zegt Rick ter Weele, Sales Consultant bij Oxilion. “Elke applicatie of website heeft eigen specificaties en eisen als het om hosting gaat. Daarnaast zijn enkele omgevingen als OTAP-straat (OTAP staat voor Ontwikkel-, Test, Acceptatie- en Productieomgeving) ingericht. Alles wordt netjes overgezet door onze system engineers. Vanaf dat moment onderhouden en monitoren we proactief deze omgevingen, zodat beschikbaarheid en veiligheid zijn gegarandeerd.”

Partner in managed hosting: sparring en support

Een vereiste van Alzheimer Nederland is direct en persoonlijk contact met de technische specialisten van Oxilion. Daarin denken zij inhoudelijk mee, lichten ze technische zaken toe en geven uitgebreid uitleg. “Wij werken niet met tickets, maar je hebt direct iemand aan de telefoon als je belt”, legt Rick uit. “Maar het gaat verder dan snel reageren als er onverhoopt een storing is. We monitoren de productieomgeving proactief, we wachten niet af tot het fout gaat. Daar horen ook maandelijkse rapportages en trendanalyses bij en we organiseren kennissessies om onze kennis over te dragen aan de ICT specialisten van Alzheimer Nederland.”

Referenties overzicht