Triopsys

Hoe beheer je softwaresystemen die altijd moeten werken? Denk bijvoorbeeld aan de IT-omgeving van een alarmcentrale. Clifford Zegers Veeckens heeft er als service manager bij TriOpSys dagelijks mee te maken. We praten met hem over het belang van veilige en betrouwbare hosting voor bedrijfskritische applicaties.

‘De markt verschoof langzaam naar de cloud’

“Een aantal jaar geleden kregen we steeds vaker verzoeken of we ergens een applicatie konden hosten. Je zag sowieso dat de markt langzaam verschoof van lokale hosting, naar hosting via virtuele servers. Hoewel we servers zelf neerzetten, inrichten en het beheer doen, zijn we her en der gaan kijken naar locaties om de machines neer te zetten. We hebben natuurlijk hele hoge eisen aan de infrastructuur waar je bedrijfskritische applicaties op wilt laten draaien. Meerdere machines bij meerdere datacenters vonden we daarom geen oplossing. We wilden op zoek naar één partner.”

‘Van ANWB, tot KNMI en 112’

“Wij werken met systemen die nooit mogen uitvallen. Als dat wel gebeurt heb je financiële schade, letsel of erger tot gevolg. Waar je aan moet denken? Systemen die data doorgeven aan de ANWB over verkeershinder en spookrijders. Of een omgeving waarin piloten gegevens krijgen over waar ze wel- en niet mogen vliegen. En het schoolvoorbeeld van Mission Critical IT: een alarmcentrale voor brandweer, ambulance en politie. We werken zowel voor particuliere meldkamers als voor 112.”

“Als servicemanager bij TriOpSys heb ik contact met onze klanten over de dienstverlening. Bijvoorbeeld maandelijkse rapportages over de behaalde service levels. Bij bedrijfskritische applicaties zijn de eisen hoog. Denk aan een beschikbaarheid van 99,9% en als er toch iets fout gaat moet het binnen een half uur opgelost zijn. Veel applicaties moeten ook ‘hoog beschikbaar’ zijn, dat betekent dat als de ene server zou uitvallen, een server op een andere locatie het automatisch overneemt.”

‘Bij sommige hostingbedrijven loop je gewoon zo de serverruimte binnen’

“Onze lead architect heeft een uitgebreide lijst opgesteld met technische- en veiligheidseisen  waar de datacenters aan moesten voldoen. Staat het in Nederland, ligt het boven NAP en is de infrastructuur ISO27001 gecertificeerd?

Mensen denken bij veiligheid trouwens vaak aan online veiligheid, maar ook de fysieke beveiliging is erg belangrijk. We zijn zelfs met de auto langsgeweest om proberen in te breken, haha. Als je binnenkomt, er staan grote hekken omheen en je moet je aanmelden, is het vaak in orde. Maar ik weet uit ervaring dat er nog steeds datacenters zijn waar je zo de voordeur binnen kunt stappen. Tja, dan kun je je online beveiliging nog zo goed geregeld hebben..”

‘Op zoek naar een partner waar je inhoudelijk mee kunt sparren’

“Behalve een bedrijf dat alleen een fysieke omgeving leverde, waren we ook op zoek naar een partner waar je inhoudelijk mee kon sparren. Aan alle leveranciers hebben we daarom business cases voorgelegd. Bijvoorbeeld een aanbesteding om een omgeving naar de cloud te brengen. Veel partijen wisten dan wel hoe je dat met Office 365 doet, maar konden ze het ook met hele specifieke applicaties? Welke storagewensen of latencyeisen heb je daarvoor? Vaak kreeg je dan vragende gezichten bij leveranciers, maar Oxilion gaf gelijk inhoudelijk antwoord. Dat gaf een goed gevoel. Na een testperiode zijn we met hen verdergegaan.”

‘Ook Daniël weet wie ik ben’

“We werken nu al een aantal jaar samen op het vlak van bedrijfskritische hosting. Wat ik fijn vind aan Oxilion is dat ze snel kunnen schakelen. Ik zal je een voorbeeld geven:

Een belangrijke klant in de veiligheidssector wilde voor een onderzoek snel een webserver de lucht in hebben. Nou was het nog niet helemaal zeker dat ze de opdracht binnen zouden krijgen. Maar wij belden Oxilion alvast of ze ruimte vrij wilden maken. Ze zijn gelijk aan de slag gegaan. Achteraf bleek dat de opdracht toch niet door ging, maar de omgeving stond wel klaar voor het geval dat. Gelukkig zijn er dan ook geen hard feelings bij Oxilion.”

“Ze hebben de communicatie bij Oxilion trouwens goed op orde. Op de dag dat ik belde over de webserver was mijn vaste contactpersoon toevallig niet aanwezig. Ik kreeg Daniël aan de lijn. Ook hij wist wie ik was en waar ik het over had. Dat wil je als klant. Ze hebben aan een half woord al genoeg.”

Oxilion, partner voor bedrijfskritische hosting

Verkeerscentrales, alarmcentrales, commandocentrales en meldkamers, het zijn stuk voor stuk partijen die belang hebben bij betrouwbare bedrijfskritische hosting.

TriOpSys is in ieder geval tevreden over de samenwerking met Oxilion: “Je merkt dat het technische specialisten zijn. Ook bij niet-standaardoplossingen denken ze goed met je mee en dragen ze zelf oplossingen aan. Bovendien is de communicatie gewoon helemaal top. We hebben snel contact en snel resultaat.”

Referenties overzicht