De voordelen van een snelle website

Kennis

Met een snelle website maak je niet alleen je bezoekers blij, je zorgt er ook nog eens voor dat je website beter scoort in zoekmachines als Google. Maar hoe snel is snel genoeg en hoe kun je dit meten?

Google beloont snelheid

Google maakt zich sterk voor een snel en veilig internet. Daarom heeft Google in 2010 besloten om de snelheid van een website onderdeel te maken van de factoren die de positie van een website in de zoekresultaten bepalen. Ook Facebook heeft aangegeven een snelle website te belonen door berichten met links naar snelle websites eerder te laden in de tijdlijn.

Daarnaast speelt een veilige verbinding (SSL-certificaat) sinds enkele jaren ook een belangrijke rol in het bepalen van de rankingfactor.

Hoe snel is snel genoeg?

Je website zal nooit een succes worden als je bezoekers gefrustreerd afhaken omdat je website niet snel genoeg is. Bijna 40% van de bezoekers verlaat een website als deze langer laadt dan drie seconden. Maar hoe snel moet je website dan wel zijn?

Google beveelt een pagina-laadtijd van onder de twee seconden aan. Daarna verliezen gebruikers hun interesse en zijn ze eerder geneigd de pagina te verlaten.

Snelheid meten

Met behulp van Google PageSpeed Insights kun je in één ogenblik zien hoe snel je website is. Daarnaast krijg je een uitgebreid overzicht met optimalisatiesuggesties.

Tips

Er zijn een aantal algemene tips voor het sneller maken van je website:

  • Probeer de grootte van afbeeldingen zo klein mogelijk te houden. Dit kun je doen door foto’s in Photoshop op te slaan als ‘Save for web’.
  • Verwijder onnodige metatags en metacontent. Daarnaast is het belangrijk dat metatags qua lengte altijd onder de 200 woorden blijven.
  • Kijk goed of alle Javascripts op je website wel echt noodzakelijk zijn. Is dit niet het geval? Verwijder dan de overbodige Javascripts.
  • Neem afscheid van overbodige plug-ins.