18-jarig bestaan: van JR Online naar Oxilion

Evenementen
Over ons

Ze begonnen als JR Online op 06-04-2000. Inmiddels, 18 jaar later, zijn Oxilion en Fundaments gevestigde namen in de hostingindustrie. Maar wat is er in de tussentijd gebeurd? Raoul en Jeroen, de grondleggers van Oxilion en Fundaments, vertellen je er graag meer over.

Carpoolsite
Jeroen: “We begonnen met het idee voor een carpoolsite, maar toen we daar een domeinnaam voor wilden registreren, kwamen we erachter dat we eerst ingeschreven moesten zijn bij de KvK”. Eenmaal daar aangekomen was er nog niet eens een bedrijfsnaam. “We plakten onze voorletters achter elkaar en toen was JR Online geboren”.
JRonline bus met mensen ervoor

Slapeloze nachten
De carpoolsite kwam lastig van de grond en dat betekende het begin van chatnederland.nl, een chatomgeving waar je online nieuwe mensen kon leren kennen. Jeroen: “De server stond onder mijn bed op mijn studentenkamer.. deze rammelde ‘s nachts zo hard dat ik er niet van kon slapen”.

Toen de slapeloze nachten Jeroen begonnen op te breken, besloten ze samen dat het tijd werd voor het echte werk. Er kwam een grotere server met veel te veel capaciteit. De ‘overbodige’ capaciteit werd verhuurd: eerst aan vrienden en kennissen, maar daarna ook aan bedrijven. Dit bracht ook de behoefte aan een echt kantoor met zich mee. Jeroen: “In het BTC gebouw, tegenover Universiteit Twente, was ons eerste kantoor”.

Verhuizen
In 2006 verhuisde JR Online naar de Auke Vleerstraat, waar het bedrijf uitgroeide tot maar liefst 10 medewerkers. Daar is de eerste virtuele server ontstaan, die als één van de eersten in Nederland werd verhuurd.

In 2009 verhuisden ze weer, dit keer naar de Zuiderspoorstraat, kwamen de eerste echte klanten over de vloer. Jeroen: “Dit pand was grijs en lelijk, terwijl het met de klantbezoeken juist belangrijk werd te werken aan je imago en zichtbaarheid. We zijn toen verhuisd naar de Boddenkampsingel en daar hebben we een leuke groei en professionalisering meegemaakt”. Uiteindelijk is in 2009 daaruit Oxilion voortgevloeid en in 2013 Fundaments.

Boddenkampsingel pand met Prius

Boddenkampsingel 87 in Enschede

Aanzicht Tromplaan

M.H. Tromplaan 52 in Enschede (huidige pand)

Een halfjaar na het ontstaan van Fundaments werd het pand aan de M.H. Tromplaan betrokken. Jeroen: “Dit was ideaal, want het pand had 2 voordeuren. Zo konden Oxilion en Fundaments beide in een apart deel”.

Niet getrouwd, maar gescheiden
Op de vraag of Raoul en Jeroen nog een leuke anekdote hebben, had Jeroen snel zijn antwoord klaar: “Ik feliciteerde een keer een klant met haar huwelijk, want ze had een andere achternaam gekregen. Toen bleek echter dat ze niet getrouwd was maar gescheiden.. dat was wel even pijnlijk. Wat ik overigens wel heel mooi vind, is dat mensen meegroeien met Oxilion en Fundaments, zowel klanten als medewerkers. Ze gaan samenwonen, gaan trouwen en krijgen kinderen. Dat vind ik echt leuk om te zien”.

Klantgericht handelen
Raoul voegt daaraan toe:
Wat ik met name relevant vind, is dat JR Online/Oxilion is ontstaan uit de behoefte dat wij betere support wilden. We misten goed communicerende technische mensen die met ons mee konden denken. Vaak liepen we er tegenaan dat we als klant werden afgescheept met lege servers, wanneer deze gecrasht waren en er geen back-up werd teruggezet. Samenvattend misten we het klantgericht handelen. Doordat we dat bij de partijen niet kregen, zijn we het zelf maar gaan doen.

Dat is tot op de dag van vandaag verankerd in ons DNA en we blijven streven naar een betere dienstverlening voor onze klanten”.

Een greep uit de logo’s die in 18 jaar zijn gebruikt:
Logo door de tijd heen