Een domeinnaam verhuizen, verrassend eenvoudig

DNS
domeinnaam

Het verhuizen van een domeinnaam kan klinken als een technisch en mogelijk ingewikkeld proces, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het verrassend eenvoudig. Of je nu op zoek bent naar betere servicemogelijkheden, lagere kosten, of een efficiënter beheer van je online aanwezigheid, het verhuizen van je domein kan aanzienlijke voordelen bieden. Om je daarbij te helpen zullen we de belangrijkste stappen doorlopen die betrokken zijn bij het verhuizen van een domeinnaam, de potentiële valkuilen die je moet vermijden, en hoe je ervoor kunt zorgen dat de overgang zo soepel en naadloos mogelijk verloopt.

Verhuizing met verhuiscode

Voor eenvoudig te verhuizen domeinen zoals .nl en .be is het voldoende om een verhuiscode, ookwel EPP-code of verhuistoken genoemd, aan ons door te geven. Deze wordt ook wel transfer code of token genoemd. Bij .nl domeinen is deze op te vragen bij de huidige registrar, maar voor .be moet je bij DNS Belgium zijn. De verhuiscode wordt vervolgens per mail naar de houder van het domein verzonden. Daarom is het belangrijk dat je contactgegevens correct zijn. Als deze niet kloppen moet je ze eerst laten wijzigen, wat tot vertraging leidt.

Verhuizing met verhuiscode en e-mail

Ook bij een .com domein wordt de verhuizing in gang gezet door middel van een verhuiscode die je kunt opvragen is bij de huidige registrar. Daarmee kan de nieuwe registrar de verhuisprocedure starten. Vervolgens wordt er door de domeinautoriteit per e-mail toestemming gevraagd aan de huidige leverancier en de houder. Gedurende een periode van vijf dagen kan de verhuizing goedgekeurd of geweigerd worden. Zodra beiden akkoord zijn gegaan wordt het domein verhuisd. Als na 5 dagen geen reactie is gegeven gaat de domeinnaam alsnog over. Ook hier is onnodige vertraging te voorkomen door te zorgen dat de contactgegevens kloppen en zelf direct akkoord te gaan.

Verhuizing met een IPS tag

Er zijn ook domeinen die door een zogezegde ‘IPS tag’ verhuisd worden, zoals bijvoorbeeld .co.uk. Zodra je een verhuizing aanvraagt bij een nieuwe registrar krijg je van hen een kenmerk die je aan de latende registrar moet doorgeven. Zodra zij deze nieuwe IPS tag hebben gekoppeld aan het domein, wordt de verhuizing gestart.

Denk aan de transfer lock

Je kunt ook nog te maken krijgen met een transfer lock. Als deze ingeschakeld is voor een domein, kan deze niet verhuisd worden. Deze moet dan eerst uitgeschakeld worden voor je de domeinnaam kunt verhuizen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij .com, .net, .biz en .info domeinen.

Kortom, er zijn diverse zaken waar je rekening mee kunt houden bij een verhuizing van een domein. Wees je hiervan bewust en stem dit af met je leverancier. Je zult dan niet voor problemen komen te staan.

Minimaliseer downtime voor je website of webshop

In veel gevallen wijst een domeinnaam naar een website of webshop. Wanneer je de domeinnaam verhuist, wens je natuurlijk zo min mogelijk of zelfs geen downtime. Dat is mogelijk!

Wil je een domeinnaam naar ons toe verhuizen zonder downtime? Vraag dan jouw verhuizing aan zonder hierbij al de verhuiscode op te geven. Jouw domein wordt dan aangemaakt in onze systemen. Vervolgens heb je de mogelijkheid om de DNS gegevens van je domein alvast in te vullen via Mijn Oxilion, klik hier voor meer informatie over hoe jij de DNS goed kan instellen. Een export van de DNS van je domein kun je meestal opvragen of inzien bij de latende registrar. Staat de DNS goed? Dan kan je de verhuizing afronden door ons te voorzien van de verhuiscode. In het geval van een IPS tag kun je deze dan aan de latende registrar doorgeven om de daadwerkelijke verhuizing in gang te zetten.

Van ons wegverhuizen?

Wil je een domeinnaam van ons wegverhuizen? Liever niet natuurlijk, maar dan kun je dezelfde tips gebruiken. Via Mijn Oxilion is het mogelijk om eenvoudig een export van de DNS te maken, klik hier voor meer informatie over hoe jij de DNS records kunt opvragen via mijn.oxilion.nl.

Een extra tip bij het invullen van DNS, hanteer hiervoor het vier-ogenprincipe. Een typefout in de DNS is namelijk zo gemaakt.

Stappenplan, alles op een rij

  1. Voorbereiden: Controleer de vervaldatum en update je contactgegevens bij de huidige registrar.
  2. Verhuiscode & DNS verkrijgen: Vraag de EPP-code en huidige DNS aan bij je huidige registrar.
  3. Aanvragen domeinnaam: vraag de domeinnaam aan bij Oxilion zonder hierbij de verhuiscode in te vullen.
  4. DNS beheren: Stel DNS vooraf in via 'Mijn Oxilion' om downtime te voorkomen.
  5. Verhuizing starten: Geef de verhuiscode door aan Oxilion.
  6. Transfer lock, zorg voor de start van de verhuizing dat de transfer lock verwijderd is.
  7. IPS tag, geef de ontvangen IPS-tag door aan de latende registrar.
  8. E-mailvalidatie, geef goedkeuring voor de verhuizing via de e-mail die je ontvangt.
  9. Ondersteuning: Raadpleeg Oxilion voor assistentie en informatie over het proces.

Domeinnaam verhuizen?

Start jouw domeinnaam verhuizing eenvoudig en snel. Ook is hier nog meer informatie beschikbaar.
Verhuis mijn domeinnaam Verhuis je domeinnaam