Google Chrome gaat websites zonder https als niet veilig markeren

Oplossingen

Moet ik nou wel of niet overstappen naar HTTPS? Hier hoef je binnenkort niet meer over te twijfelen, want vanaf juli 2018 gaat Google Chrome alle websites zonder HTTPS actief markeren als onveilig.

Wat zijn de gevolgen?

Vanaf Chrome 68, dat in juli 2018 verschijnt, zullen websites die op een HTTP-verbinding draaien als onveilig gemarkeerd worden. Gebruikers van Chrome zien daardoor in één oogopslag dat een website niet beveiligd is en dat hun gegevens, zoals wachtwoorden en creditcarddetails, gestolen kunnen worden.

Weergave SSL wijziging juli 2018

Deze waarschuwing zal ervoor zorgen dat mensen het vertrouwen in de website verliezen. Een goede reden dus om snel over te stappen op een veilige HTTPS-website.

Vanaf oktober (Chrome 70) kleurt deze ‘niet-veilig’-waarschuwing zelfs rood wanneer gebruikers gegevens proberen in te vullen op een onveilige HTTP-pagina.

Weergave rode tekst bij invullen

Hoe krijg ik een HTTPS-verbinding?

Dit krijg je door een SSL-certificaat te installeren op je website. SSL (Secure Sockets Layer) zorgt voor een beveiliging van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internetbrowser.

SSL wordt door miljoenen websites gebruikt voor het beveiligen van online transacties door persoonlijke informatie, zoals creditcard- en adresgegevens, te versleutelen. Hierdoor blijft alle informatie vertrouwelijk en onleesbaar voor derden.
Websites met een SSL-certificaat kun je herkennen aan een internetadres dat begint met https://, het groene slotje en het woord ‘veilig’.

Melding veilig bij correct SSL certificaat

Onlangs heeft Google bekend gemaakt dat vanaf september 2018 (Chrome 69) het woord ‘veilig’ verdwijnt. Op den duur verdwijnt ook het slotje. Google is namelijk van mening dat gebruikers mogen verwachten dat het internet standaard veilig is en dat ze worden gewaarschuwd wanneer er een probleem is.