Gratis dienstverlening Microsoft en Google is eindig

Kennis
E-mail

De corona-periode heeft grote gevolgen gehad voor de manier van werken.  Het heeft ertoe geleid dat iedereen ineens massaal vanuit huis ging werken. Zowel Microsoft als Google sprongen hier handig op in met gratis tools om goed te kunnen (samen)werken. Microsoft heeft naast de bekende gratis en betaalde licentie voor Teams ook een derde variant, Microsoft Exploratory. Google bood al jaren een gratis dienst G-suite aan. Beide zijn ingezet om ten tijde van de corona-periode aan het werk te kunnen vanuit huis. Maar deze gratis diensten zijn niet onbeperkt te gebruiken en worden daarom stuk voor stuk stopgezet. Wij merken dat veel gebruikers zich dat niet gerealiseerd hebben en daar nu opeens mee geconfronteerd worden.

De diensten zijn eindig

De diensten zullen niet zonder eindtijd worden aangeboden. Ofwel, er komt een tijd waarop je dit ‘ineens’ niet meer als gratis dienst kunt gebruiken. Houd dat moment in de gaten.  

Microsoft Exploratory gaat in op het moment waarop de eerste gebruiker het gebruik van Teams aanvraagt. Vanaf dat moment geldt er een periode van twaalf maanden waarin alle gebruikers binnen dezelfde tenant Teams kunnen gebruiken. Na deze twaalf maanden stopt dit en zal een keuze moeten worden gemaakt, betaald verder of niet.

Google heeft jarenlang, sinds 2012, een gratis versie van G-suite aangeboden waar je gebruik van kon maken. Hiervan heeft Google aangekondigd dat G-suite niet meer gratis is voor zakelijk gebruik vanaf 27 juni 2022. Je wordt dan geacht te upgraden naar Google WorkSpace. Dit lijken ze nu ook actief uit te gaan schakelen aangezien wij al meerdere partijen hebben gesproken waarbij dit van toepassing is. Gebruik je dit voor privédoeleinden? Dan kan je dat doorgeven en kan je dit blijven gebruiken. 

Voorkom verrassingen en beoordeel hoe je verder gaat

Het is daarom raadzaam om bij jezelf na te gaan waar je nu gebruik van maakt. We hebben namelijk allemaal massaal dit soort diensten in gebruik genomen en je wilt voorkomen dat je ineens niet meer bij je zakelijke documenten kunt of door kunt werken zoals je gewend bent. Upgrade naar de betaalde modellen of zoek een alternatief. 

Neem je Microsoft 365 licenties via ons af? Bekijk dan of je jouw licentie moet upgraden om bijvoorbeeld Microsoft Teams te kunnen blijven gebruiken. Wens je een verandering te maken in je licenties of heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op.

Wens je een alternatief voor bijvoorbeeld je Google e-mail? Dan kunnen wij hiervoor een gepaste oplossing bieden. Neem dan contact met ons op. 

Microsoft 365

Microsoft 365 licenties afnemen met daarbij de support van een Nederlandse organisatie die ook telefonisch bereikbaar is? Dat kan! Bestel hier jouw licenties.

Vraag jouw licentie aan Vraag aan