Servers opleveren met een nieuw besturingssysteem

Oplossingen
Over ons

Community ENTerprise Operating System, ofwel CentOS, is altijd ons standaard gebruikte besturingssysteem geweest voor onze (klant)servers. In september 2019 is een wijziging aangekondigd waardoor wij een onderzoek gestart zijn naar een nieuwe standaard. Wij willen namelijk een basis op onze servers waarmee wij langdurige en kwalitatief goede oplossingen kunnen bieden.

De wijziging in een notendop

Het besturingssysteem CentOS is een gratis community gedreven variant afgeleid van Red hat Enterprise Linux, RHEL. De focus van CentOS lag altijd op een stabiele versie van een reeds uitgebrachte versie van RHEL. Hierbij waren de meeste bugs en issues reeds verholpen. Tegenwoordig is CentOS na versie 8 een ontwikkelplatform van RHEL. Hiermee gaan zij vooroplopen op de stabiele versies van RHEL. Voor ons reden om een andere oplossing te zoeken.

Wat hebben we onderzocht?

Allereerst hebben we gekeken naar de voortzetting van CentOS 8, CentOS Stream. Vanwege het feit dat zij voor gaan lopen op de stabiele versies, valt deze voor ons snel af. De oprichter van CentOS zelf heeft een nieuw besturingssysteem opgericht die het gat van CentOS moet gaan vullen, RockyLinux. Deze optie hebben wij samen met een besturingssysteem van CloudLinux, AlmaLinux, bekeken. Beide voldoen aan onze wensen.

Waarom kiezen wij voor AlmaLinux?

Onze shared hosting servers waarop wij onze Basic- en Business hosting aanbieden draaien al enige tijd met de software van CloudLinux Door deze samenwerking, hebben wij gekozen voor AlmaLinux. De kennis hiervoor is reeds aanwezig en CloudLinux heeft zich bewezen als goede organisatie. Overigens is het omzetten van een CentOS server naar AlmaLinux eenvoudig te realiseren.

En nu?

Met ingang vanaf 1 januari 2022 leveren wij nieuwe virtuele servers standaard op met het besturingssysteem AlmaLinux.