SSL: onmisbaar voor websites en webshops

Kennis
Oplossingen

Heb je een website of webshop? Dan is het belangrijk om een goed werkend SSL-certificaatte hebben. Maar wat is een SSL-certificaat eigenlijk en welk type is voor jou de beste optie?

Wat is SSL?SSL connectie met server en browser

SSL (Secure Sockets Layer) zorgt voor een beveiliging van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internetbrowser (zoals Chrome of Internet Explorer).

SSL wordt door miljoenen websites gebruikt voor het beveiligen van online transacties door persoonlijke informatie, zoals creditcard- en adresgegevens, te versleutelen. Hierdoor blijft alle informatie vertrouwelijk en onleesbaar voor derden.
Websites met een SSL-certificaat kun je herkennen aan een internetadres dat begint met https://. Daarnaast wordt bij de meeste webbrowsers in de adresbalk een groen slotje getoond.

SSL certificaat EV groene balk

Nieuwe wetgeving

Met de komst van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei ingaat, wordt de privacy van websitebezoekers nóg belangrijker. Door middel van een SSL-certificaat kun je de privacy van de bezoekers van je website garanderen.

Ranking in Google

Google is van mening dat het internet een veilige plek moet zijn. Daarom belonen zij websites met een SSL-certificaat met een hogere ranking in Google. Belangrijk is wel dat je op je hele website SSL gebruikt en dus niet alleen op bijvoorbeeld de betaalpagina.
Vanaf juli 2018 gaat Google Chrome alle websites zonder SSL-certificaat als ‘niet veilig/not secure’ markeren.

Als er geen SSL-certificaat aanwezig blijkt te zijn of als Google de geldigheid van het certificaat niet vertrouwt, kan Chrome de volgende melding geven:
Chrome browser niet vertrouwd SSL

Gebruikers van Chrome zien daardoor in één oogopslag dat een website niet beveiligd is en dat hun gegevens, zoals wachtwoorden en creditcarddetails, gestolen kunnen worden.

Verschillende certificaten

Er zijn drie verschillende SSL-certificaten. Een domein validatie is het goedkoopste en meest eenvoudige certificaat, omdat deze alleen gevalideerd wordt op domeinniveau.
Voor webshops en websites die met vertrouwelijke informatie omgaan, is het aan te raden om minimaal voor een organisatie validatie te kiezen, omdat dit certificaat óók de bedrijfsgegevens controleert bij de Kamer van Koophandel.

SSL certificaat EV groene balkDe uitgebreide validatie is het duurste SSL-certificaat en straalt het meeste vertrouwen uit door ook de bedrijfsnaam van de website in het groen in de adresbalk te tonen.

Bij Oxilion helpen wij je bij het kiezen van het juiste SSL-certificaat. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.