Verlies de zeggenschap over je domeinen niet

Mijn Oxilion
Domeinen
Domein contacten

Bij de registratie van een domeinnaam worden altijd extra gegevens gekoppeld, zogenaamde domein contacten of handles. Er zijn drie soorten domeincontacten: houder, technisch en administratief. Elk met een eigen bedoeling. Deze gegevens zijn op te vragen via de zogenaamde WHOIS service. Het is belangrijk dat deze gegevens kloppen, maar waarom? Dat leggen we in dit bericht graag uit.

Waarvoor dienen de domeincontacten?

We beginnen met de houder. Deze geeft aan wie zeggenschap heeft over de domeinnaam. Het technisch contact wordt gebruikt voor technische zaken rondom de domeinnaam, bijvoorbeeld om problemen met betrekking tot de DNS aan door te geven. Tenslotte is er het administratieve contact. Daarmee kun je een specifiek persoon in je organisatie benoemen die beslissingen mag nemen over administratieve zaken rondom de domeinnaam. Vaak is deze gelijk aan de houder.

Waarom zou ik mijn domeincontacten bijwerken?

Het up-to-date houden van de domeincontacten kost uiteraard wat tijd, maar toch adviseren wij om ze regelmatig te controleren op juistheid en bij te werken waar nodig. We komen regelmatig situaties tegen dat een reseller bijvoorbeeld zichzelf als houder invult voor de registratie van jouw domein. De reseller heeft daarmee de volledige zeggenschap over de domeinnaam. Mocht je in een geschil terechtkomen, bestaat de kans dat je je domeinnaam verliest. Aangezien deze in veel gevallen aan je bedrijfsnaam gekoppeld is, kan dat verregaande gevolgen hebben.

We zien ook vaak dat de gegevens die bij registratie in het verleden zijn opgevoerd, niet meer correct zijn. Wanneer men dan een wijziging wil doorvoeren of een verhuizing van de domeinnaam wil starten, kan validatie van een domeincontact vereist zijn. En dan blijkt: ‘Maar die persoon werkt hier al jaren niet meer’. Dan wordt een simpele wijziging ineens veel werk en dat levert onnodig frustratie op.

Ook wil je snel berichten ontvangen bij de juiste persoon over misbruik van je domein. Dat er misbruik gepleegd wordt, is al vervelend genoeg. Maar als dit ongemerkt doorgaat kan het uiteindelijk leiden tot het offline halen van je domein. Als je dat wilt voorkomen dien je adequaat te reageren op de meldingen.

En er zijn nog veel meer redenen om je domeincontacten bijgewerkt te houden. Check daarom regelmatig de domeincontacten van je domeinnaam en pas deze aan indien nodig.

Domeincontacten beheer je via Mijn Oxilion

Al jouw domeincontacten kun je beheren via Mijn Oxilion. Wij werken achter de schermen aan de juiste automatisering zodat deze gegevens goed gesynchroniseerd worden met de daadwerkelijke WHOIS gegevens bij het domein. We hebben verschillende handleidingen geschreven om je te helpen bij het beheer van je domeincontacten. Zo is er een artikel over het aanmaken van domeincontacten, het bijwerken van je bestaande domeincontacten en het koppelen van domeincontacten aan je domeinnaam.

Maak en beheer je domeincontacten in Mijn Oxilion

Je kunt je domeincontacten bij jouw domeinen eenvoudig aanmaken en beheren via Mijn Oxilion. Gebruik deze knop om eenvoudig bij Mijn Oxilion te komen.
Mijn Oxilion Mijn Oxilion