Wat is een domeinnaam en waarom registreer je een domeinnaam?

domeinnaam
Domeinen

Een domeinnaam kun je zien als een visitekaartje waarmee iemand jou of jouw bedrijf eenvoudig kan vinden of benaderen op het internet. Iedereen kan een domeinnaam vastleggen, zolang deze nog beschikbaar is. Wanneer je een eigen domeinnaam hebt, kun je zelf bepalen waar een website bezoeker uitkomt en waar de e-mail naartoe gaat.

Waarom registreer je een domeinnaam?

De eerste reden voor het registreren van een domeinnaam is om jouw bezoekers een internetadres te kunnen geven die ze eenvoudig kunnen onthouden. Elke web- en mailserver heeft een eigen uniek IP-adres en deze systemen kunnen zo met elkaar communiceren. Het is natuurlijk zeer onpraktisch om al die IP-adressen te onthouden, vandaar dat het Domain Name System (DNS) ooit bedacht is. Daarmee koppel je domeinnamen aan IP-adressen. Zakelijk gezien is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat je jouw bedrijfsnaam vastlegt als domeinnaam.

Ook worden domeinnamen vaak geregistreerd voor persoonlijke gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een online aanmeldformulier voor je trouwerij, verjaardagsfeest of de lijn aan gebeurtenissen bij een zwangerschap. Deze kan je eenvoudig verspreiden onder je familie en vriendengroep. 

Zelf heb ik bijvoorbeeld de namen van mijn kinderen vastgelegd als domeinnaam. Zij kunnen zodra ze hieraan toe zijn, zelf kiezen of zij deze willen gebruiken voor bijvoorbeeld een eigen persoonlijk e-mailadres en/of website.

Heb je een koopwoning en wil je bijvoorbeeld verkopen of wellicht verhuren? Je kunt dan het adres van je woning vastleggen en daar gerichte advertenties plaatsen.

Game je veel? Dan kan je denken aan het vastleggen van je game-naam als domeinnaam en je prestaties of tips & tricks delen van je favoriete game.

En het laatste voorbeeld dat we noemen is het hebben van een eigen maildomein. Je zit dan niet meer vast aan een domeinnaam van je provider als @home.nl, @xs4all.nl of @kpnmail.nl. Nu gebeurt het niet vaak, maar het komt wel eens voor dat een dergelijk bedrijf stopt met die dienstverlening (denk aan XS4ALL) en dan moet je opeens aan iedereen een nieuw mailadres doorgeven. Heb je een eigen domeinnaam? Dan kun je deze zolang aanhouden als je zelf wilt.

Wat doet Oxilion standaard bij een domeinregistratie?

Bij Oxilion registeren wij de domeinnaam niet alleen, maar bieden we een compleet pakket. Je beheert je eigen DNS via Mijn Oxilion. We richten direct een omgeving in op ons anti-spam cluster zodat eventuele inkomende e-mail altijd gecheckt wordt op spam en malware. Tegelijk bieden wij een mail fallback systeem. Dit bewaart tijdelijk de e-mails wanneer jouw e-mailbox even niet bereikbaar is en levert de e-mail later alsnog af.

Gebruik je het domein niet, maar wil je daarmee wel de bezoeker doorverwijzen naar een ander domein? Gebruik dan de gratis domeinnaam doorstuurservice.

Idee gekregen voor een domeinnaam?

Leg jouw domeinnaam dan nu vast en start met je idee!

Registreer jouw domeinnaam Direct bestellen