Werken in een droomhuis
Sinds 4 jaar werken wij met veel plezier in het monumentale Menko – Van Damhuis in Enschede. Deze stadsvilla werd ontworpen door Karel de Bazel en bewoond door textielbaron Sigmund Menko en zijn gezin. Sindsdien heeft het pand verschillende, zeer uiteenlopende, functies bekleed.
Het Menko-Van Damhuis dankt zijn naam aan de eerste eigenaren van het huis: textielbaron Sigmund Menko en zijn vrouw Emma van Dam. Deze Joodse familie was in de 20e eeuw één van de bekendste fabrikantenfamilies uit Enschede, dankzij de bloeiende textielindustrie.
Toen het huis van Sigmund en Emma aan de Noorderhagen in 1914 in vlammen opging, besloten ze een stadsvilla te bouwen aan de Rembrandtlaan 52 (nu M.H. Tromplaan): het Menko – Van Damhuis. De villa was het eerste huis in de nieuwe wijk “Stadsweide” en werd ontworpen door architect Karel de Bazel.
Links: architect Karel de Bazel.
Rechts: het ontwerp dat hij maakte van het Menko – Van Damhuis.
Bron: www.cultureelerfgoedenschede.nl
Karel de Bazel streefde naar een sobere en zakelijke stijl, waarbij functionaliteit een belangrijke rol speelde. Hij koos voor prominente loggia’s met gemetselde bogen en natuursteen aan de straatzijde.
Ook Sigmund en Emma hadden inbreng in het ontwerp en wilden hun eigentijdse stadsvilla voorzien van allerlei (voor die tijd) moderne snufjes, zoals: een centraal stofzuigsysteem, warm water en sanitaire voorzieningen op alle verdiepingen, een etenslift en een stortkoker voor de vuile was. Op 26 juni 1915 mocht de oudste dochter van Sigmund en Emma de eerste steen leggen, waarna de familie in 1916 de villa betrok.
De Rembrandtlaan met het Menko – Van Damhuis en de hal van de villa. Bron: www.sjoel-enschede.nl
De Joodse familie Menko moest tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken, waarna Het Menko – Van Damhuis op 13 mei 1941 werd gevorderd door de Duitse Sicherheitsdienst (SD).
In 1944 werd de familie Menko ontdekt en afgevoerd naar Kamp Westerbork. Na de Tweede Wereldoorlog keerden ze terug en hebben ze nog tot 1962 in de villa gewoond. Daarna was de villa in gebruik als verzorgingstehuis en was het van 1980 tot 2013 in gebruik door de Friesland Bank.
Inmiddels werken wij al 4 jaar met veel plezier in dit monumentale pand. We vergaderen en ontvangen onze klanten in de Herenkamer, de kamer waar Sigmund Menko destijds tot rust kwam en zijn sigaren rookte. In de rest van het pand, bijvoorbeeld bij de entree en de hal, vind je ook interieur en meubilair dat door Karel de Bazel is ontworpen, met prachtige materialen als marmer en mahoniehout.
Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens een kijkje nemen en een kop koffie/thee drinken! 🙂