DNS, wat is het en waarom is dit belangrijk?

DNS

In onze gesprekken en e-mails komt de term DNS geregeld voor. Maar wat is dit nu? De volledige naam is Domain Name System. Dit systeem is bedoeld als wegwijzer op het internet. Hierin worden namelijk alle domeinnamen verwezen naar IP-adressen. Zo weet jouw browser waar die moet zijn om bijvoorbeeld de website www.oxilion.nl aan je te tonen.

Nameservers

DNS draait op servers die online vindbaar zijn. Dit noemen we de nameservers. Op deze servers staan de zogenoemde DNS records die jou helpen om een website te bezoeken of om e-mail te versturen en ontvangen. Zo wordt een A-record gebruikt om een domeinnaam naar een IP-adres te vertalen. En zo zijn er veel meer records en instellingen. Met de DNS van je domein zorg je dus dat jouw relaties je online kunnen vinden op een veilige manier.

DNS beheer via Mijn Oxilion

Het lijkt ingewikkeld maar het correct instellen van de DNS is erg belangrijk. Wanneer je domeinnamen bij ons registreert kan je de DNS eenvoudig beheren in het klantenportaal Mijn Oxilion.

Zodra je DNS records invult binnen Mijn Oxilion, worden deze opgeslagen op onze master-nameserver. Vervolgens wordt die DNS overgenomen door andere nameservers van ons, zogenoemde authoritative servers. Deze laatsten worden geraadpleegd via het internet door bijvoorbeeld jouw browser.

Wat doet de browser dan?

Zodra je een domeinnaam intypt in de adressenbalk van jouw browser en op enter drukt, zal de browser allereerst kijken naar het laatste deel van de domeinnaam, het Top Level Domain. Daarna werkt het hele systeem van achter naar voor om een site te kunnen tonen. In ons voorbeeld nemen we even het domein www.oxilion.nl.

De browser kijkt dus eerst naar het gedeelte ‘.nl’. Hieruit is af te leiden dat het om een domein gaat dat bij de SIDN hoort. De browser meldt zich daar en vraagt op waar ‘oxilion.nl’ bij hoort en welke nameservers hierbij horen. De SIDN vertelt dit aan de browser waarop de browser een verzoek doet aan de gegeven nameserver om zo het IP-adres te krijgen. Eenmaal bekend, kan de browser de site opvragen en tonen aan jou.

DNS beheren doe je in Mijn Oxilion

Bij ons is DNS beheer gratis inbegrepen bij een domeinregistratie. Deze optie vind je in het klantenporaal Mijn Oxilion.

Waar beheer ik mijn DNS? CTA - Waar DNS beheren